Casper har netop fuldført 1,5 år som graduate i Atea: “en IT-uddannelse er ikke et must for at klare dig i denne branche”

19/04/2021 Graduateships Min.
Atea graduate program Casper

En af den offentlige sektors største leverandører af IT-løsninger, Atea, har de seneste år været igennem en transformering, hvor fokus er flyttet fra hardware til service. Forandringen har samtidig skabt behov for graduates med en bred palette af evner, modsat tidligere tiders dominerende behov for kandidater specialiseret i IT. Det åbnede døren for Casper, der, når februar bliver til marts, har tilbragt halvandet år hos IT-kæmpen, som dermed også markerer enden på hans tid som graduate. I den forbindelse har vi gjort status på forløbet, som har budt på en stejl læringskurve og skabt ham et stort netværk i virksomheden.

Selvom Casper har været studentermedhjælper i en lignende IT-virksomhed, KMD, lå det dog ikke umiddelbart i kortene, at det var i IT-branchen, han skulle arbejde givet hans studiebaggrund i politik og administration på Aalborg Universitet. I forlængelse heraf arbejdede Casper da også i første omgang både som praktikant og sidenhen som studentermedhjælper i den kommunale verden hos Aarhus Kommune. Her stod det dog klart, at beslutninger i stort omfang krævede godkendelse på flere niveauer og eksekveringen foregik i et tempo, der ikke stod mål med IT-branchen, så da muligheden for et graduateforløb hos Atea bød sig, var Casper ikke i tvivl.

 

Atea tilbød en position som Service Delivery Manager-graduate, som kræver mange hurtige beslutninger og et stort ansvar til følge.
Casper Jensen, Atea graduate

Arbejdet hos producenten af de mange IT-løsninger i Danmark er nemlig blevet mere servicedrevet. Derfor er beslutningerne nu mindre fokuseret på at udvælge og købe det rigtige hardware og er i stedet nu i større grad et spørgsmål om at servicere kundernes evigt forandrende behov i takt med nye løsninger i den teknologiske verden. Casper hjælper derfor kunderne med at identificere den nødvendige service, når der skal drejes og skrues på virksomhedernes IT-knapper og snitfladerne mellem forskellige systemer, skal holdes effektive. Her kommer især det gode partnerskab med kunderne i spil, som er en forudsætning for at sikre gode løsninger. 

En (a)typisk dag som graduate

”Jeg starter altid dagen med at se sagerne igennem på de virksomheder, som jeg har ansvaret for og smider opgaverne op på et whiteboard. På den måde får jeg et overblik over, hvorledes der skal prioriteres og hvordan min dag cirka kommer til at forløbe. Et eksempel på en opgave kan være, at jeg får besked fra infrastruktur-afdelingen, at der er identificeret et sikkerhedshul hos en kunde. Det er så op til mig at formidle informationen til kunden og dernæst finde en løsning sammen med dem. Jeg synes det giver mit arbejde et ekstremt interessant perspektiv, at jeg er med til at sikre vital infrastruktur den ene dag, mens det en anden dag måske er den digitale del af kundens produkt, vi forbedrer. Det er i det hele taget bare en god oplevelse at skabe mærkbar værdi for ens kunder. 

Casper arbejder skiftevis her på hjemmearbejdspladsen og på kontoret.

Derudover forløber en måned som tommelfingerregel med rapportering til kunden i starten af måneden, dernæst følger kundekontakt medio måneden og sidst på måneden faktureres der. Det giver en god ansvarsfølelse at følge kunden gennem hele processen. Endelig vil jeg nævne, at jeg i løbet af en dag har en masse sparring med mine kollegaer, blandt andet i forhold til at løse de forskellige udfordringer hos kunderne. Det kommer dog helt naturligt, fordi jeg i løbet af mit graduate program, er kommet rundt omkring i virksomheden og på den måde har skabt et godt netværk.”

Tilbageblik på 1,5 år som graduate

Når Casper kigger tilbage på sin start i Atea, er det med en snert af forbløffelse, at han kan konstatere, hvor han er kommet til. Kendskabet til IT og de mange mulige løsninger er øget betragteligt.

”Selvom der var rigtig meget at lære i starten, hvor jeg googlede en hel masse og til tider måtte slippe afsted med at nikke og smile, så kan jeg også se, hvordan min lidt atypiske uddannelse til denne branche viser sin værdi. Jeg har mange perspektiver, som ikke er klassisk IT, men som bliver taget godt imod, fordi vi bevæger os mod at gøre tingene på en anden måde. Det giver en masse i hverdagen, at jeg føler jeg kan bidrage på den måde.”

”De første par uger var hårde, men der var en tydelig forståelse for, at jeg skulle have lov at lære en masse ting først. Det hjalp meget at få at vide, at det mest handlede om bare at møde op og lære til at starte med. Samtidig gav det muligheden for at opnå en stejl læringskurve, som kun blev forstærket af at være ”på følg” med service delivery managere ude hos kunderne. Når man med det samme får virkelighedens kundeperspektiv med indover, så lærer du ganske hurtigt, hvordan tingene foregår. Til gengæld er det op til dig at sætte dit personlige præg, når du sidder med dine egne kunder to måneder senere som i mit tilfælde. Det har været utrolig lærerigt, hvor jeg startede med hele tiden at måtte stille en masse spørgsmål til Cloud og andre IT-tekniske sager, til nu at have mine egne kunder.”

Derudover er Casper også blevet en del af at få brikkerne til at gå op i et større overtagelsesprojekt. Det blev nemlig i januar 2021 annonceret, at Atea overtager Columbus’ Private Cloud-forretningsområde, som skal være med til at forstærke Ateas to vækstområder, nemlig cloud og managed services. Dermed overgår en stor mængde kunder til Atea, som også vil betyde en øgning af Caspers kundeportefølje. 

Casper til møde med andre graduates i Atea over en Teams-forbindelse.

Opgaven bliver blandt andet at få akkommoderet og skabe værdiskabende relationer med de mange nye kunder og det vil derfor være en stor del af hverdagen det næste stykke tid. En udfordrende opgave, erkender Casper, som dog ser frem til endnu mere kundekontakt, når han overgår fra at være graduate til Service Delivery Manager fra marts måned af. 

Gode råd om Ateas graduate program

“For det første er der rigtig meget potentiale i branchen, det siger selv, med de mange løsninger der bliver digitaliseret. Derfor er der heller ikke kun mange opgaver at tage fat på, men det er samtidig projekter, som er med til at forme fremtiden. Det gør det blot ekstra spændende. 

Derudover bør interesserede i programmet ikke holde sig tilbage, hvis de tænker, at deres uddannelsesbaggrund ikke passer til en teknologi-virksomhed som Atea. Derimod lægges der vægt på, at man kommer med en baggrund der til dels afviger fra de klassiske IT-ansattes baggrunde. Formålet er skabe en virksomhed, som har en mere divers sammensætning og det gøres blandt andet gennem de graduates, der ansættes, fordi de forhåbentlig kommer til at arbejde i Atea lang tid fremover. Man skal dog ikke undervurdere, at der er nogle tunge IT-aspekter i den her virksomhed, så der er en fordel at have lidt kendskab til det, men det er ikke et must. Det skal nok komme med tiden. Derimod er det mere det relationelle at kunne servicere kunder og skabe stærke forbindelser som vægtes. Til sidst vil jeg blot lave lidt reklame for graduate programmet og sige, at der er fokus på at udvikle ens professionelle kompetencer, vi har blandt andet fået træning i gennemslagskraftig kommunikation samt præsentationsteknik, mens virksomhedsbesøg hos Microsoft også er på programmet. Hele programmet taget i betragtning vil jeg virkelig anbefale at sende en ansøgning afsted.”