Nine of Mine: Unilever-topchef Bjarne Jensen deler hans bedste lederværktøjer!

Vi har hos Graduateships snakket med Bjarne Steen Jensen om hans nye bog ‘Nine of Mine.’ Bogen præsenterer ledere og kommende ledere for ni effektive ledelsesværktøjer inden for områderne rekruttering, performance og proces.

Bjarne er Adm. Direktør i Unilever Danmark og det er på baggrund af hans egen erfaring fra især forbrugsvarer at bogen er skrevet. Modellerne, eller værktøjerne, er praktiske og enkle og beskrives gennem eksempler med Bjarnes egne erfaringer fra erhvervslivet.

 

 

Hvad er baggrunden for ‘Nine of Mine’?


Bogen kom sådan set da jeg oplevede et vakuum inden for business verdenen der var ret interessant at dykke ned i. Der er enormt mange fra diverse Business Schools som har en stærk værktøjskasse i at kunne fx nedbryde en strategi. Men når man så kommer helt ud på arbejdsmarkedet så bliver man overrasket over hvor meget hverdagen fylder. Det handler ofte mere om at nå ting på den korte bane. 

Jeg har derfor prøvet at gå ind og kortlægge det område. Jeg har nogle modeller jeg selv har lavet og kortlagt, i dem har jeg så fyldt mere og mere på, i takt med at min erfaring er blevet større.

Der var faktisk en journalist som spurgte om det ikke var den bog jeg selv manglede for 25 år siden – og det er det måske lidt. Det er i hvert fald et super godt supplement til den kasse man får fra fx Business School.

 

Men hvad er det så der har inspireret dig til at skrive den nu?


En del af det var faktisk fordi vi skulle lave en transformation internt i Unilever og der havde vi lavet en god strategi, men der manglede det der kip indimellem – noget de kunne navigere i. At det så blev til en bog tror jeg til dels skyldes at jeg havde en tidligere ansat som ringede og spurgte om hun ikke måtte få en kopi af en model vi havde gennemgået da hun var ansat. Her måtte jeg jo så gå til bekendelse og indrømme at det var kun modeller jeg havde inde i mit eget hovede og ikke nogen der havde et navn eller lign.

 


Derefter kom vi til at snakke om hvor mange modeller jeg egentlig havde i hovedet og så blev det lidt sjovt at side og nedfælde dem alle. Nogle af dem var ikke deciderede modeller men nærmere filosofier som jeg havde sat ind i kontekst.


Men det er lidt en atypisk ting at skrive en bog. Der findes ikke så mange danske bøger omkring emnet, der findes en del engelske og amerikanske, men ikke så mange fra et lokalt perspektiv. 

 

Det er ikke beton-modeller og strategier der er i bogen. Det er jo noget af det som har været så spændende ved 2020 og COVID-19. Det har handlet meget mere om hvem der har kunne være mest omstillingsparate.
Bjarne Steen Jensen, Adm. Direktør Unilever

 

Hvad kan man så se frem til? Hvad kan du lave af teaser?

Der er et par ting i det spørgsmål. Jeg mener jo først og fremmest at bogen her kan bruges som en slags springbræt i ens karriere. Man får altså et andet værktøj end det man ellers lærer. Udover de her værktøjer er der rigtig mange anskuelser. Jeg har været inde i markedet i lang tid og derfor er mine erfaringer også en del af bogen. Alt i alt så er det måske ret rammende at det er den bog jeg selv gerne ville have haft for 25 år siden. Det er generelt ret interessant at læse hvordan man som topleder der har været leder i mange år, anskuer sin forretning. Man får altså muligheden for at få en mere fælles ordbog med topledelsen. Man kan altså udvide sit perspektiv og forstå dem bedre.


Det er ikke beton-modeller og strategier der er i bogen. Det er jo noget af det som har været så spændende ved 2020 og COVID-19. Det har handlet meget mere om hvem der har kunne være mest omstillingsparate. Så i stedet for beton-modeller, så bliver det mere til milepæle – og det tager bogen fat på vha. mange eksempler fra erhvervslivet og mange af mine egne eksempler.

 

Overnfor ses en introduktion til de modeller som uddybes i Bjarne Jensens bog, Nine of Mine


Hvorfor hedder bogen Nine of Mine?

 


Jamen altså generelt handler det sådan set om at da jeg fik noteret alle modellerne ned, så var der mange som nok kunne ville kunne virke for mig. Derfor endte jeg med at vælge 9 ud som jeg synes virkelig var værd at dele.


Og grunden til at det er Nine of “Mine” er jo at det er mine – og jeg synes virkelig at de har mit personlige præg på, hvilket jeg synes er vigtigt. Generelt er det vigtigt at man ikke følger de her modeller og anskuelser slavisk, men giver dem ens eget personlige præg. Hvilket jo også er det jeg prøver her, og derfor de hedder Nine of Mine.

Det lyder som om din bog er enormt værdifuld at læse. Men der er jo ikke kun modeller i din bog? Kan du fortælle lidt mere om de andre elementer?


Ja, gerne. En af de ting som tog mig lang tid at gennemskue når man kommer ind i de her store virksomheder er at de her meget skarpe strukturer som og måder at gøre tingene på – egentlig ikke er så skarpe, hvis der da overhovedet er nogen.


Udover det så fortæller bogen også en smule om hvordan at der af og til er sådan en form for offerkultur i meget af business-verdenen. Den vestlige verden og consumergoods er et fladt marked og alle har svært ved at nå deres budgetter. Det er også en meget data rig branche og derfor er der også en del forklaringer. Så ofte handler det mere om at forklare sig end at eksekvere og at gå efter målene – og endnu værre så sker det af og til at det så også er dem som er gode til at forklare der bliver belønnet, i stedet for dem som når deres mål.


Der mangler derfor ofte nogle med mod der tør vende båden drastisk, så der der ikke bare er endnu et dårligt år. Generelt er der meget der er struktureret i den corporate verden som hæmmer en i at tage nogle modigebeslutninger – der er mange stockoptions og derfor risikere man at man mister det hele hvis man tager en modig beslutning.


Udover det så prøver jeg også at beskrive 3 områder i min bog. People, Performance og Process. Her kan jeg blandt andet anbefale at læse Simon Sinek’s ‘Start with why’.

Hvor kan man høre mere til dig? 

Jeg er faktisk en del af en podcast som du kan høre her: