Rising Star 🚀: Lasse var med til at starte Google’s AI afdeling i Amsterdam

07/08/2020 Graduateships Min.

Lasse Espeholt er et af de førende danske talenter indenfor AI og Machine Learning. Han startede med at programmere hjemmesider som 10 årig, var intern hos Google i USA og blev derefter Researcher hos DeepMind i London (ejet af Google). I dag arbejder han som Senior Research Engineer hos Google Research, Brain i Amsterdam, hvor han blandt andet forsker i at kunne forudsige vejret ved hjælp af Machine Learning.

Education

2009-2012: Aarhus University, BSc Computer Science
2012-2014 : Aarhus University, MSc Computer Science

Experience

2009-2012: Own Consultancy
2011-2012:  Lego, Student Developer
2012: Google, Internship (Seattle)
2013: Google, Internship (Mountain View)
2014: Google, Internship (San Francisco)
2015-2018: DeepMind, Senior Research Engineer
2018-now: Google Research, Brain, Senior Research Engineer

Research Papers

Research Papers

Lavede første hjemmeside som 10 årig

 

Mens de fleste andre børn knap nok vidste hvad en computer var, sad Lasse som 10 årig og programmerede hjemmesider.

 

– Min interesse for computere blev vakt meget tidligt. Jeg fik min første computer som 7 årig hvor jeg spillede computerspil, men da jeg blev 10 år var jeg stoppet med at spille og begyndt at kode for sjov. 

 

Lasse har altid været logisk tænkende og stærk i de analytiske fag, men det var først da han kom på universitetet at karaktererne også fulgte med.

 

– I folkeskolen og på HTX havde jeg gode karakterer især i de analytiske fag, men der var også nogle fag som ikke interesserede mig, hvor jeg lå i midten af feltet. Det var først da jeg startede på Datalogi på Aarhus Universitet, at jeg konsistent lå i toppen af klassen, fordi alle fagene var nogle jeg gik op i. Det er lidt en cliche, men jeg tror det er meget vigtigt at man går op i det man laver, ellers er det svært at blive rigtig god til det.

 

0.2% chance for at komme ind hos Google

 

Hvert år søger mere end 3 millioner ind hos Google i USA og under 7,000 bliver accepteret. Lasse var en af de få ansøgere der kom hele vejen igennem nåleøjet hos Google. Han søgte direkte på deres hjemmeside, da han godt kunne tænke sig at prøve at arbejde med programmering i en stor amerikansk virksomhed.  Den dag i dag er han stadig ikke helt klar over, hvordan han blev udvalgt til det prestigefyldte job og erkender der nok var en vis portion held med i spillet. 

 

– Selvom Aarhus Universitet er et godt universitet, og jeg havde topkarakterer, er det ikke helt i toppen internationalt. Jeg havde arbejdet som studentermedarbejder hos Lego, så det kan måske også have spillet ind. 

 

Set i bakspejlet så har Lasse erfaret, at det ikke er den bedste måde at ansøge et job hos de store tech giganter igennem deres jobside. 

 

– Den bedste måde at ansøge de her virksomheder på, er at få en anbefaling fra en der arbejder der. Enten hvis man kender en der arbejder der, har en professor der har en tilknytning eller alternativt bruge LinkedIn.

En af de bedste programmører hos Google

 

Opholdet som varede 14 uger blev fyldt med læringer og nye indtryk hos tech giganten Google. Han arbejdede på udviklingsværktøjer I Seattle og modsat mange interns, lykkedes det ham at levere noget konkret før afslutningen af programmet.

 

– Det var en vildt fed oplevelse at være i USA og arbejde sammen med de bedste computer ingeniører i verden. Det var fedt at teste af, hvor god man var og hvad man skulle arbejde med. I midtvejsevalueringen fik jeg den bedste rating man kan få og blev bedt om at komme tilbage igen året efter.

 

I de to efterfølgende somre blev han tilbudt internships hos hovedkvarteret i Mountain View og San Francisco, hvor han arbejdede med Machine Learning og Google Cloud.

 

Lasse foran Golden Gate Bridge i San Francisco

 

For mig er programmering som et håndværk, hvor man bliver bedre med årene. Det er ikke noget man bare kan eller ikke kan.
Lasse

Research Engineer hos DeepMind i London

 

– Jeg var blevet tilbudt et fuldtidsjob hos Google i USA, men da jeg ikke fik mit visum godkendt, kunne jeg komme til vores kontor i Zurich. Det var okay, men jeg begyndte også at kigge mig omkring efter andre roller. Jeg fandt DeepMind som Google havde opkøbt og er en afdeling der er placeret i London. DeepMind fokuserer på at finde en algoritme til AI (Artificial Intelligence), lignede hvordan mennesker løser problemer.

 

Lasse klarede sig igennem 7 interview runder og kunne tilslutte sig den mindre afdeling der sad hos DeepMind. Han satte pris på den lidt mindre organisation end hvad han havde været vant til hos Google som på det tidspunkt var mere end 50,000 medarbejdere.

 

– Jeg arbejdede med forskning indenfor natural language (machine translation og question answering) og reinforcement learning (der kan løse spil og andre opgaver formuleret som spil). Reinforcement learning bliver betragtet som den tætteste metode til hvordan mennesker lærer.

 

Startede Google Brain i Amsterdam

 

Sammen med en ven fra DeepMind og en bekendt fra OpenAI fik de i 2018 lov til at starte Google Brain op i Amsterdam. Da Lasse på det her tidspunkt selv skulle være far, passede det ham fint at flytte til en mere børnevenlig by end London. 

 

– Vi sidder idag ca 15 mand på kontoret. Det som jeg beskæftiger mig med er forskning indenfor Machine Learning. Den specikke applikation er forsimplet sagt at forudsige vejret. 

Hvordan får man et internships hos Google?

 

For det første vil jeg anbefale alle at søge et internship i udlandet, da det giver en fantastisk læring. Det er vigtigt at man gør sit forarbejde, da det er en meget kompetitiv process.

 

  1. Jeg kan anbefale at man bruger Cracking the Coding Interview til de tekniske interviews.
  2. Man skal huske at man skal søge allerede i September/Oktober, selvom internship’et kun starter den efterfølgende sommer
  3. Få en anbefaling fra nogen der arbejder der i forvejen. Det er en meget lettere måde at komme igennem på. Man skal huske at få anbefalingen før man søger.

 

Endeligt fik jeg lidt modstand fra Aarhus universitet da mit internship ville betyde at jeg skulle rykke nogle fag lidt, så der skal man lige være klar til at kæmpe lidt med det administrative da skolen har et incitament i at man bliver færdig til normeret tid.

 

Hvordan er du blevet så god til at programmere?

 

Jeg er nok ok kvik, men jeg var ikke sådan en der altid lavede lektier. Derudover så tror jeg, at det har noget at gøre med, at jeg startede med at programmere meget tidligt. Jeg ser lidt programmering som et håndværk, hvor man bliver bedre med årene. Så der ligger også en masse hårdt arbejde bag, som jeg altid tror der gør når man møder nogle der er virkelig dygtige til det de laver.

 

Jeg tror også mine chefer vil sige, at jeg er en produktiv programmør som er god til at finde løsninger på problemer.

10 rapid-fire questions

1. How much do you sleep?

6-7 hours (but I need more)

2. Favourite Book?

Shoe Dog by Phil Knight (but biographies in general)

3. Do you believe in god?

No

4. Do you feel lucky?

Yes

5. Best piece of advice for talents?

Don’t do what everyone wants you to do. Surround yourself with people better than yourself and in an environment where you keep learning

6. Do you meditate?

I did Zen meditation in my early university days but nowadays I mostly use simple techniques to calm my brain

7. Who are people you admire?

Aspects of Jeff Dean, Elon Musk and some of my friends. In general, people who put pride and dedication in their work, regardless of profession

8. What is your super power?

Childish curiosity

9. What is your best and worst habit

Best: Watch presentations, etc. at 1.5x speed. Much more effective than multitasking while watching

Worst: Losing interest too early

10. Something you believe to be true that others don’t

The current techniques we have in machine learning won’t lead to artificial general intelligence. We need a few key advances