Rising Star ????: Bjarke droppede ud af MIT og rejste mere end 13 millioner kroner til at lave AI startup i Silicon Valley

Bjarke er et af de sjældne talenter der har formået at tage til USA og lave en IT startup fra bunden. Siden han kodede Warcraft 3 baner som 11 årig har han været fascineret af computere og nye IT teknologier. Et udvekslingsophold hos MIT i USA blev startskudet til en lovende forskerkarriere indenfor Machine Learning (ML). Startuplivet fristede mere end en PhD hos MIT og efter en enkelt svipser fandt han fodfæste med hans AI virksomhed Rune og har netop rejst mere end 13 millioner danske kroner til at vækste forretningen yderligere.

 

I dag arbejder han som CTO hos Rune, en virksomhed han har startet samme med hans tidligere MIT kollega Sanjay og bor til dagligt i San Francisco. Vi satte ham i stævne for at høre mere om hans inspirerende rejse.

Education

  • 2012-2015: Danmarks Tekniske Universitet, BSc Engineering, Applied Mathematics
  • 2014: Massachusetts Institute of Technology (MIT), Exchange Student
  • 2016-2018: Massachusetts Institute of Technology (MIT), MSc MIT Media lab

Experience

  • 2009 – 2011: P&V, Junior Programmer
  • 2011 – 2014: Gjensidige, Junior Data Scientist
  • 2016: BCG, Visiting Associate
  • 2016 – 2018: MIT, Marvin Minsky Fellow
  • 2018 – now: Rune, Cofounder and CTO

Awards

  • 2020: Forbes, 30 under 30

Kode Warcraft 3 baner > Folkeskolen

 

Som mange andre kendte silicon valley entreprenører fandt Bjarke tidligt en fascination ved computere. Mens de fleste af hans jævnaldrende brugte tiden i fritidsklub eller til fodbold, fandt Bjarke det mere udfordrendende at kode baner i Warcraft 3.

 

– Jeg begyndte at kode baner i Warcraft 3 som 11 årig. Jeg fandt ikke folkeskolen specielt inspirerende. For mig var det så meget mere interessant, at arbejde med at kode og de udfordringer der ligger i at arbejde med programmering.

 

Matematik og Teknologi på DTU

 

Selvom hans baggrund og hans interesser allerede var meget fokuseret på det analytiske havde han overvejet at gå i en sociologisk retning på universitet. I sidste ende trak matematikken mere og han søgte ind på DTU. Med den teoretiske del dækket gennem universitet, blev han hurtigt klar over at det er meget vigtigt også at få praktisk erfaring med de teoretiske emner man lærer. 

 

– DTU er super gode til at lære en det teoretiske, men jeg har erfaret at du er nødt til at finde et sted hvor du kan afprøve det i praksis.   Siden gymnasiet havde jeg arbejde hos Gjensidige forsikring med at lave forskellige analyser med store datasæt, så jeg havde en platform, hvor jeg kunne teste ting af.

 

Afvist på Caltech, godkendt på MIT

 

– Jeg har altid godt kunnet lide at rejse og ville super gerne prøve, hvordan det er at være på et af de anerkendte universiteter. Jeg ansøgte om at komme til CalTech igennem DTU, men man blev valgt baseret på karaktergennemsnit og selvom jeg havde et fint gennemsnit, var der andre med et højere snit som blev valgt.

 

Bjarke havde ikke tænkt sig at give op på den drøm allerede. Han havde set at hans favorit universitet, MIT, havde en Special Student ordning, som man kan søge uanset hvilket universitet man går på. Han var lige ved ikke at ansøge, men heldigvis mødte han en ældre studerende på DTU, der selv havde været på MIT, hvilket gav ham yderligere tro på, at det kunne lykkes.  Det tog en masse hårdt arbejde, men det lykkedes ham at lande en plads som Special Student (MIT tager ikke udvekslingsstudenter ind normalt). 

Det har været sjovt, men også en masse hårdt arbejde. Jeg tror, det er meget vigtigt, at man er i stand til at overkomme udfordringerne, holde humøret oppe og ikke lade sig slå ud
Bjarke Felbo

Ekspert i Machine Learning hos MIT

 

– Jeg var egentlig klar til at fortsætte min kandidat på DTU, men min vejleder på MIT spurgte om jeg ikke ville tage en master hos dem i stedet for. MIT tiltalte mig meget som universitet, fordi de er meget forskningsbaseret og praktiske. Det er også der min force ligger – at tage noget teoretisk og anvende det i praksis.

 

Hans forskningsfelt på MIT var brugen af machine learning til at forstå mennesker og samfund. Et af Bjarkes større forskningsprojekter var en algoritme,  DeepMoji, som meget forsimplet modellerer sammenhængen mellem tekst og emojis for at lære en kunstig intelligens at forstå sarkasme, humor, og andre mere subtile funktioner i vores sprog.

 

Google, PhD eller startup?

 

Bjarke havde egentlig tænkt sig at læse en PhD hos MIT da han nød forskningen på MIT, men han begyndte så at snakke med Sanjay på MIT og de begyndte at snakke om at lave en startup sammen. Den sommer havde han ellers sikret sig et internship hos Google Brain (Google’s AI afdeling i New York), men han besluttede så at lave en startup med Sanjay i stedet for. 

 

Bjarke og hans makker Sanjay kom ind hos MITs accelerator program, hvor de hjælper MIT studerende med at lave en startup. Deres første ide var indenfor kundeservice, men efter et par måneder besluttede de sig for, at de ikke var passionerede nok omkring det . I stedet for begyndte de at arbejde på det, der skulle blive Rune.

 

 

Udvalgt til Y Combinator i andet forsøg

 

Med Rune lykkedes det Bjarke og Sanjay at blive optaget i Y Combinator som er det mest prestigefyldte program for startups. De havde forsøgt sig året før med deres kundeservice ide, men var vejet og blevet fundet for let. Anden gang skulle dog være lykkens gang og sammen med 200 andre startups fra hele verden kom de med. De har fået mulighed for at pitche deres ide til nogen af de største investorer i verden og fået et uvurderligt netværk.

 

– Som dansker var jeg lidt mere mistroisk overfor ting som er meget hypede og amerikanske, men det har været sindssygt fedt at være med og vi har fået super meget ud af det. Jeg tror en af årsagerne til at vi blev valgt var at vi havde en teknologi der kunne ændre verden. Y Combinator vil gerne have teknologier og selskaber med et kæmpestort potentiale. Derudover så kunne de også se på vores CV at vi giver den alt hvad vi har når vi går efter at opnå noget.

Hvad er status med Rune lige nu?

 

– Efter Y Combinator har vi været ude for at rejse penge, så vi kan bygge på vores produkt og vækste vores brugerbase yderligere. Kort efter Y Combinator forløbet lukkede vi, vores første fundraising runde, hvor vi rejste over 13 millioner danske kroner. Så nu skal vi vise, at vi kan bygge et produkt som folk vil benytte sig af.

 

Hvilke udfordringer har der været her i starten?

– Vi har været ret gode til at definere det problem, vi gerne vil løse, hvilket ofte er et stort problem for mange startups. Det som er vores hovedopgave lige nu, udfordring om du vil, er hvordan vi bedst muligt går i markedet med vores produkt og hvilke forberedinger vi skal lave rent teknisk. Derudover så er vi allesammen bare fokuseret på at vi skal vækste så meget som vi kan og få så mange brugere som muligt til at bruge vores produkt. Det er det det hele gælder om lige nu. 

 

Er i udelukkende baserede i SF?

 

– Vores team sidder både i SF og København og vi har faktisk planer om at hyre flere folk i København. Vi har mange danskere, der er sindssygt dygtige indenfor det her gaming felt som vi arbejder med.

10 rapid-fire questions

 

1. How much do you sleep?

9 hours. It’s something I prioritise. 

2. Favourite Book?

Platform Revolution by Geoffrey G Parker, Marshall Van Alstyne, and Sangeet Paul Choudary

3. Do you believe in god?

No

4. Do you feel lucky?

Yes

5. Best piece of advice for talents?

There’s always lots of unnecessary things to do. Focus on the important ones and say no to the rest

6. Do you meditate?

No

7. Who are people you admire?

I like the two Instagram founders. Particularly the work they are doing right now on the pandemic.

8. What is your super power?

I don’t quit and I keep on going until I find a way

9. What is your best and worst habit

Best: I don’t take everyday life too seriously and do small weird things which keep me happy

Worst: I spend too much time reading weird stuff on Reddit and Hacker News

et

10. Something you believe to be true that others dont

In a few hundred years mankind is going to look much more similar than today and we will be much more closely related in terms of race and culture.