Rising Star: “Kvinder er bedre til at investere end mænd – it’s a fact”

I år sætter Graduateships fokus på de mest lovende talenter i dansk erhvervsliv. Det gør vi i artikelserien Rising Stars, hvor vi udvælger og portrætterer 10 talenter med maksimalt 5 års erhvervserfaring som enten er danske eller arbejder i Danmark.

 


 

Hovedpointer

 

  • Det er okay at skifte studie undervejs, hvis du kan mærke at det ikke er det rigtige, men gør det så hurtigt du kan

 

  • Forsøg at brug negative oplevelser som en katalysator for at gøre noget ved problemet

 

  • Idéer begynder ofte i det små og kan opstå meget tilfældigt. Sørg for at opsøg dem når de opstår

 

  • Hvis du har en ide så bare kast dig ud i det. I værste fald kommer du til at lære en helt masse og have det sjovt

 


 

Introduktion til Anna-Sophie Hartvigsen

 

Hun startede ud på medicinstudiet, men hendes passion for at investere førte hende over i finansverdenen, hvor hun læste på CBS. I dag giver hun råd til kvinder i mere end 33 lande via hendes egen startup Female Invest og er lige blevet valgt til Forbes prestigefyldte 30 under 30 liste. 

 

Vi tog en snak med Anna-Sophie for at høre mere om hendes karriere og råd til andre studerende og nyuddannede.

 

Anna-Sophie Hartvigsen karriere

 

Jeg har arbejdet, siden jeg var helt lille

 

Man mærker hurtigt, at Anna-Sophie ikke er bange for at tage fat. Siden hun var en teenager, har hun altid godt kunnet lide at arbejde og tjene sine egne penge.

 

– Jeg har haft en masse forskellige slags job, da jeg gik i folkeskolen og på gymnasiet. Jeg gik ikke så meget op i hvilke jobs det var og har både stået og lavet sandwiches i timevis og gået ture med ældre. For mig var det vigtigste at tjene mine egne penge og stå på egne ben.

 

Medicin var ikke lige sagen

 

Hun startede ud på medicinstudiet i København og var i starten begejstret for både det faglige og sine medstuderende, men efter lidt tid fandt hun ud af at det ikke var der, hendes passion var.

 

– Jeg kunne vildt godt lide at studere sammen med en masse nørder, der også gik op i det de lavede. Men jeg kunne godt mærke på mig selv efter et stykke tid, at jeg ikke brændte så meget for det som de andre. Derudover havde jeg det svært med den lange studietid og at meget af min tid som færdiguddannet læge ville blive brugt på administrative opgaver og ikke patienterne.

 

Anna-Sophie Hartvigsen Female InvestAnna-Sophie til et af mange foredrag, hvor hun lærer andre kvinder at investere

 

Mødte en fyr til en fest

 

Da Anna-Sophie var begyndt på medicinstudiet, var hun også allerede så småt begyndt at investere sine penge.

 

– Jeg begyndte at investere, da jeg var 19 år. Det skete egentlig lidt tilfældigt, da jeg havde et møde med min bank for at høre hvad jeg kunne bruge min opsparing til. På det tidspunkt var renten lavere end inflationen, så jeg mistede penge ved at have dem stående. Det virkede ikke til at være logisk, og jeg begyndte derfor at tænker over, hvad jeg kunne gøre med min opsparing.

 

– Jeg møder så helt tilfældigt en fyr til en fest, som selv investerede, og han gav mig en masse råd omkring det. Derefter begynder jeg så aktivt at investere selv. Som 19 årig kvinde var jeg den eneste jeg kendte, der investerede.

 

Måtte “nøjes” med IBP på CBS

 

Efter at hun var blevet enig med sig selv om at medicinstudiet ikke var der hendes passion lå, begyndte hun at kigge mod CBS.

 

– Igennem mine personlige investeringer havde jeg fået interesse for det økonomiske felt. Jeg valgte at søge ind på International Business og International Business and Politics begge på CBS.

 

På trods af et gymnasiesnit på 12.1 lykkedes det hende ikke at komme ind på IB som det år havde et snit på 12.3.

 

– Det var selvfølgelig irriterende ikke at komme ind på IB, når jeg havde lagt en masse arbejde i at få et højt snit fra gymnasiet, men jeg var samtidigt glad for at komme ind på IBP. De medstuderende var super skarpe og meget drevne, hvilket passede mig godt. Generelt har jeg det godt omkring folk der er drevne og har meget “power”.

 

Anna-Sophie Hartvigsen Female Invest

 

Det er ikke altid den bedste, der får jobbet

 

Anna-Sophie havde indtil sin CBS-tid ikke tænkt synderligt over diversitet eller følt, at hun havde færre muligheder som kvinde. Det skulle dog ændre sig og være startskuddet til en række nye initiativer.

 

– Jeg have en jobsamtale på mit første år af bacheloren som var ret skelsættende for mig som person og kvinde. Uden at gå ordret ind i hvad de sagde, så nævnte de blandt andet, at ”jeg jo var en pæn pige” og at jeg derfor godt kunne forvente, at der blev kommenteret på det på arbejde. Jeg blev bedt om at bekræfte, at jeg ikke ”ville gå hjem og være ked af det”, da de ikke ville ændre tonen ”bare fordi de ansatte en pige”.  

Jeg prøvede at holde masken under interviewet, men det gjorde mig utilpas og fik mig efterfølgende til at reflektere.

 

– Jeg endte med ikke at få jobbet, men det er siden den oplevelse, at jeg begyndte at interessere mig for ligestilling. Jeg blev blandt andet President for Feminist Society på CBS og det var også en af årsagerne til, at jeg startede Female Invest. 

 

 

Female Invest

 

Hvem er teamet bag Female Invest?

 

– Emma (Bitz red.) og jeg startede det oprindeligt sammen, men vi har nu også fået Camilla ind i ejerkredsen som også sidder fuld tid på det. Fra september kommer vi til at være 10 personer i vores kontor på Vesterbro.

 

Founders Female Invest Anna-Sophie, Emma og CamillaDe 3 founders af Female Invest: Anna-Sophie, Emma og Camilla. Anna-Sophie og Emma startede det oprindeligt, men Camilla er i dag også en del af ledergruppen.

 

Hvordan fik i idéen til det?

 

– Jeg satte mig tilfældigvis ved siden af Emma til en forelæsning. Vi havde ikke talt sammen før, men faldt hurtigt i snak. Jeg vidste, at hun havde været børsmægler siden hun var 19 år hos Nordea og vi havde begge en stor interesse for det at investere.

 

– I starten ville vi bare lave et forum hvor andre ligesindede kunne snakke om investeringer. Vi håbede måske på at få 20-30 kvinder med,  men det viste sig lynhurtigt, at der var en stor efterspørgsel.

 

Hvad er jeres mission?

 

– Det flyder lidt nemmere på engelsk, hvor vores mål er “Closing the financial gender gap”. Danmark er stadig vores primære markede, men vi har idag medlemmer fra over 33 forskellige lande og kan mærke en generel stor efterspørgsel efter den viden, vi tilbyder.

 

– Vi kan også se interessen på vores sociale medier, hvor vi har en stor skare af følgere. Vi når månedlidt ud til mere end 500,000 brugere på sociale medier, hvilket er ret vildt at tænke på.

 

Hvad har været det sværeste ved at starte det op?

 

– Det har helt sikkert ikke været en dans på roser. Der er så mange lavpraktiske ting, som man skal forholde sig til hele tiden. Derudover har det også været svært for mig personligt at committe mig fuld til projektet, da jeg også har haft tilbud fra nogle rigtig spændende virksomheder, som jeg også sagtens kunne have set mig selv i.

– I sidste ende valgte jeg at gå fuld tid med det, fordi det er en enestående mulighed og noget jeg virkelig brænder for. Det betyder også, at jeg har lange arbejdsdage og hele tiden tænker på, hvordan vi kan gøre det bedre.

 

Hvad er dit råd til andre der vil i gang med en startup?

 

– Det er lidt klicheagtigt, men bare kast dig ud i det, om ikke andet kommer du til at lære en masse undervejs. Det er lidt ligesom at få børn, der er aldrig et perfekt tidspunkt.  Du skal også være klar over, at du kommer til at lave en helt masse fejl undervejs. Der er mange til jeg ville have gjort anderledes i dag, men sådan er det altid nemt at være bagklog.

 

– Hvis jeg skal give et par konkrete råd, er det at gøre tingene ordentligt fra starten af. Der er flere ting, vi har været nødt til at gå tilbage og lave om, fordi det ikke var godt nok. Derudover skal man ikke være bange for at spørge andre folk til råds og bede om hjælp.

 

Og her til sidst, er kvinder bedre til at investere end mænd?

 

– Det er ikke noget jeg synes, det er fakta, at det er de. Kvinder opnår gennemsnitligt et bedre afkast end mænd gør. Kvinder som gruppe er mindre risikovillige og handler generelt set langsigtet. 

 

Hvordan ser dine fremtidsplaner ud

 

– Lige nu har jeg det bare sindssygt sjovt med Female Invest og alt mit fokus ligger på at gøre det til verdens største finansielle læringsplatform for kvinder sammen med Emma, Camilla og resten af teamet.

 

Vil du lære hvordan du investerer af de sejeste og klogeste piger i spillet? så tjek dem ud her.

 

Rapid fire questions Anna-Sophie Hartvigsen

Leave your thoughts