Henrik Werdelin: “Vi ser os selv som Disney for hunde”

Han er Co-founder af BARK, en virksomhed med over 1.000.000 abonnenter og hundredvis af glade medarbejdere. Han driver Prehype, et venture udviklingsfirma, der har hjulpet med at starte virksomheder som Roman ($ 176 mm rejst i funding) og Managed By Q (erhvervet af WeWork.) Han driver en podcast. Han underviser iværksætteri for universitetsstuderende. Og så er han gift og far til en ung søn.

Education

1994-1997: Aalborg University, BSc Social and Political Science
1997-1997: University of Westminster, MSc Journalism

Experience

1997-1998: Radio Producer, BBC
1998-1999: Producer, MTV
1999-2001: Founder, Tripledash
2002-2006: VP Product Development & Strategy, MTV
2006-2009: Chief Creative Officer, Joost
2009-2010: Entreprenuer in Residence, Index Ventures
2010-Now: Founding Partner, Prehype
2011-Now: Founder, BARK
Boardmember: BIG, Issuu

 

Så længe Henrik kan huske har han haft en trang til at skabe ting. I folkeskolen var han med til at lave en radiostation og senere var han en af bagmændene bag det digital ungdomsmagasin ChiliRom.

 

– Jeg har altid været kreativ og drevet af at bygge ting. Da jeg læste samfundsvidenskab på Aalborg Universitet, brugte jeg også det meste af min tid på at tænke over nye projekter og ideer. Det er også noget jeg kigger efter, når jeg ansætter folk i dag – om de har prøvet at lave deres egne ting ved siden af et job eller uddannelse.

 

➔  Bog om Innovation!  Henrik har skrevet en sindssygt relevant og læsværdig bog om innovation i store virksomheder: “The Acorn Method: How Companies Get Growing Again” .

 

Fra København til Aalborg og London

 

Med Henriks kreative side og høje ambitioner lå det i kortene, at han ikke ville forblive i Aalborg hele sit liv. Efter sin uddannelse fra Aalborg Universitet drog han mod London.

 

– Det lykkedes mig at lande et job hos BBC i London som radio producer. Efter et års tid fik jeg muligheden for at arbejde for MTV som dengang var en af de mest populære TV kanaler. Det var en super spændende tid at arbejde for MTV og jeg endte med at have ansvaret for produktudviklingen og strategien. Blandt andet fandt jeg på “SMS til TV”, som dengang var en helt ny måde at interagere på.

 

Gennem sin rolle hos MTV blev han nysgerrig på startup verdenen og overvejede forskellige virksomheder. Sammen med Janus Friis og Niklas Zennström (foundere af Skype) var han med til at starte Joost i London som endte med at blive solgt til Adconion Media Group, uden at det blev den store exit han havde drømt om. Derefter arbejdede han lidt hos Index Ventures, før det var tid til at begive sig ud i endnu et startup eventyr. 

Prehype og BARK

 

Han startede Prehype, som er en samling af entreprenører der hjælper etablerede virksomheder med at skabe nye innovationer og innovationsenheder i virksomhederne.

 

– Prehype startede egentlig som en samling af en masse dygtige entreprenører som gerne ville finde ud af, hvordan vi kunne hjælpe store etablerede virksomheder med at blive bedre til at skabe innovation. Generelt sker der desværre ofte det med store virksomheder at de lidt glemmer deres DNA når de bliver store børsnoterede virksomheder. Vi hjælper dem med at blive dygtige til at innovere igen.

 

Samtidig med at Prehype var blevet skabt var Henrik begyndt at tænke over andre ideer og startede i 2011 sammen med Carly og Matt en virksomhed fokuseret på hundelegetøj. Det skulle blive til BarkBox som i dag er den største producent af hundelegetøj i USA og øjner en mulig IPO på det amerikanske markede i fremtiden. 

 

Du har haft en meget international karriere, hvordan kan det være udlandet har trukket så meget i dig?

 

– Overordnet set er jeg en stor fortaler for at få international erfaring og jeg så gerne flere danskere prøvede at tage ud. Der er nogle gange en mærkelig stavnsbundenhed i dansk kultur, som gør at nogle holder sig lidt tilbage. Om ikke andet vil jeg anbefale at man tager på udveksling eller har et praktikophold i udlandet.

 

– Jeg tror man får mange værdifulde ting ud af det. Der er selvfølgelig også nogle trade-offs, men sådan er det med alle valg i livet. For mig var det i starten en stor befrielse, at man kunne bygge sig selv op som den man gerne ville være, når man kom til et nyt sted, i stedet for at være fanget i en bestemt personlighed i Aalborg eller København.

 

– Når det er sagt så er vi jo pisseheldige som danskere, at der ikke er nogen særlig stor risiko ved at prøve lykken af et sted uden for Danmark. Det værste der kan ske er, at vi tager hjem igen.

For at være ærlig er det ofte ikke dit stolteste øjeblik, når du siger: "Hej, jeg kan godt lide dig, skal vi hænge." Men jeg har fundet ud af, at det ofte er besværet værd.
Henrik Werdelin

Arbejder du med en karriereplan?

 

– Jeg er generelt meget imponeret over folk der har et meget klart mål og forfølger det. For mig handler det mere om at optimere det jeg har. Jeg har aldrig været super struktureret omkring min karriere og har nok ladet mig drive af min nysgerrighed og så har held nok også spillet ind engang imellem.

 

Tror du du kommer til at bo i Danmark igen?

 

– Nu har mig og min kone snart været ude af Danmark i 21 år. Det er ret sjovt fordi vi begge stadigvæk taler om at vi snart skal hjem igen, men efterhånden er det også klart, at det er usikkert om vi nogensinde kommer hjem. Jeg tror det er en meget dansk tanke, at man skal hjem igen på et tidspunkt, hvilket også godt kan være, men det kan også sagtens være at vi bliver i New York.

 

Hvad har du fået ud af at være i udlandet

 

  • Jeg tror helt overordnet at forskellen er, at man i de her store metropoler har mulighed for at møde og blive inspireret af folk med super mange forskellige baggrunde. Alle har en forskellige baggrund og historie om hvordan de er endt i for eksempel NYC.
  • Jeg bliver meget inspireret af at være i en by som NYC fordi man møder så mange forskellige typer med forskellige baggrunde. Det er som om, at den er blevet bygget på en måde så den tiltrækker de dygtigste folk i verden og man bliver også selv en bedre version, fordi man er nødt til at komme med sit A game hver dag. Det er selvfølgelig ikke for alle, men for mig er det noget jeg trives med
Jeg har ofte været misundelig, når jeg har set mine kammerater i Danmark, sidder sammen på en bar i Nyhavn og jeg sidder alene på en hotelbar i USA og spytter i en øl. Når man har jagtet de ting jeg har, så er der også en bagside af medaljen. Såsom ensomhed og ikke have sin familie tæt på sig hele tiden. 
Henrik Werdelin

Er der noget du fortryder eller gerne ville lave om hvis du kunne?

 

– Jeg kunne godt have tænkt mig at have tage en undergraduate i USA. Jeg overvejede at søge ind på Stanford i 1995 lige føre internettet begyndte at stikke af og det tror jeg havde været en super sjov periode at have oplevet close up.

 

– Du er også nødt til at være proaktiv. Når du kommer til en ny by er det dig der skal række ud til folk og de første ti gange er du selv nødt til at gribe telefonen og ringe til folk. Sådan er det.

 

– Jeg har helt sikkert taget en vej som har givet mig en masse slag, men det har også hærdet mig. Og derudover skal man ikke glemme, at jeg har været en af de få som har lykkedes med nogle af mine projekter. 99% af entreprenører fejler og ender måske med at rejse hjem tomhændet efter at have brugt 5-10 år på at bygge noget op.

 

– Min gode ven Jannick, som jeg ved du har snakket med, har heldigvis fået en rigtig godt start herovre i NYC med Public, men hvis han ender med at vende hjem til Danmark efter 5 år uden af have nået sine mål, så har det altså haft nogle konsekvenser. Den risici skal man være klar til at løbe.

Kan du fortælle om dit 8+1 system?

 

– Jeg holder mig organiseret og produktiv med det, jeg kalder 8 + 1 systemet. Den består af otte kategorier, der er vigtige for mig i mit liv, som jeg prøver at være målrettet opmærksom på. Kategorierne er:

 

  • Transaktion
  • Investere
  • Hjælpe
  • Lære
  • Sundhed
  • Familie
  • Relationer
  • Ego / selvvenlighed

 

 

Ideen er at tænke på hver kategori som en kasse, og forskellige aktiviteter i mit liv passer ind i en eller flere kasser. Jeg vil sikre mig, at hver boks altid er så tæt på at blive udfyldt.

 

➔  Bog om Innovation!  Henrik er lige nu aktuel med bogen “The Acorn Method: How Companies Get Growing Again” hvor han beskriver hvad der skal til for at store virksomheder kan bygge ny forretninger og forsætte med at være innovative.

12 rapid-fire questions

 

1. How much do you sleep?

7.5 hours

2. Favourite Book?

Thinking Fast and Slow by Daniel Kahneman

3. Do you believe in god?

Maybe

4. Do you feel lucky?

Yes

5. Best piece of advice for talents?

Don’t burn out

6. Do you meditate?

Yes. I use Insight Timer and Headspace.

7. Who are people you admire?

My dad

8. What is your super power?

I get very excited about things and then I’m very good at finding people who are better than me and get them to work with me.

9. What is your best and worst habit

Best: I want to start new projects all the time.

Worst: I always have new projects I want to start

10. Something you believe to be true that others don’t

I believe the best way to solve something is to do it from scratch

11. Best life advice for students

Remember to go to the gym or exercise

12. Smartest person you know

My two Co-founders. Carly Strife and Matt Meeker