Mads Davidsen: Anbefalet af Ole Gunnar Solskjaer

Hovedpointer

 

  • Sig dine ambitioner ud højt til dine omgivelser. Det er med til at holde dig ansvarlig for, at du aktivt forsøger at nå dem

 

  • Netværk er altafgørende for din karriere, sørg for at du opbygger det så tidligt som muligt og gerne på en proaktiv og metodisk måde

 

  • Karrieremål er ofte langsigtede, sørg for at dit netværk passer til de ambitioner du har, også på sigt

 

  • Find ud af, hvad det er der motiverer dig som individ, så vil du have langt større chance for at opnå success på den lange bane

 


 

Introduktion til Mads Davidsen

 

Mads Davidsen har i sit 37 årige lange liv opnået resultater som normalt ville tage et helt liv for andre. At gøre noget hurtigt og forvente resultater med det samme er ellers stik imod hans egne principper – at blive god til noget kræver hårdt og koncentreret arbejde i lang tid.

 

Det er alt andet end en tilfældighed, at han har opnået sine resultater, Mads er ekstremt dedikeret for at nå sine mål. Vi satte ham i stævne for at høre mere om hans karriere og få hans tips til hvordan man selv kan blive bedre.

 

Mads Davidsen karriere

 

Journalist eller fodboldtræner

 

Mads har altid gjort tingene på sin egen måde. I sine yngre år kørte han bevidst en “dual career”, hvor han både fokuserede på at få en kandidat fra universitet, men også uddanne sig indenfor fodboldens verden.

 

Det er meget bevidst, at jeg har sørget for også at få en akademisk vinkel ind over min karriere. Jeg tror der er mange egenskaber og læringer som jeg har fået fra mine studier, som jeg kan bruge i min karriere som fodboldtræner. Fodboldbranchen, især trænervejen, er jo ellers rimelig oldschool på det område, hvor det normalt er tidligere fodboldspillere der bliver trænere. Det  betyder så, at mit CV som regel er bredere end den gængse træners og jeg har nogle andre perspektiver grundet min akademiske baggrund.

 

Anbefalet af Ole Gunnar Solskjaer

 

Det blev fodboldvejen der var det han brændte mest for og i 2010 fik han sit første fuldtids trænerjob som U19 træner hos Brøndby IF. Opholdet blev et springbræt til et eventyr i Kina med Ebbe Sand, hvor han skulle være med til at starte et fodboldakademi op fra bunden.

 

Engang imellem i livet får man nogle muligheder som man måske ikke havde regnet med. Jeg vidste at jeg gerne ville prøve mig af i udlandet og da Ebbe Sand rakte ud til mig valgte jeg at tage springet på en 1 årig kontrakt.

 

Det skulle vise sig at være en god beslutning, da han inden længe havde skabt sig et navn i Kina og var kommet på radaren hos andre klubber og legender indenfor fodboldverdenen

 

Gennem det netværk som jeg havde opbygget i min karriere fik jeg en dag et opkald fra Sven-Göran Eriksson, som havde brug for en assistent i Guangzhou R&F. Han havde fået mig anbefalet via sin agent og gennem Ole Gunnar Solskjær.  Jeg havde mødt Ole på en træningslejr for noget tid siden og sådan er netværk en sjov ting, at det ofte ikke er dit nærmeste netværk der hjælper dig, men dit netværks netværk.

 

Mads Davidsen og Sven-Göran Eriksson

 

Efter en succesfuld periode med Guangzhou R&F FC fik Shanghai Klubben SIPG FC øjnene op for Mads og han blev hyret til klubben først som træner omkring både førstehold og akademi og senere med det fodboldmæssige ansvar i klubben som Teknisk Direktør med målet om at få dem i toppen af Kinesisk fodbold. Han blev samtidigt den bedst betalte danske fodbolddirektør med en rapporteret årsløn på over 20 millioner danske kroner.

 

At være en del af den eksplosive udvikling i kinesisk fodbold i fem år var utroligt spændende og lærerigt, og jeg fik lov til at være med til at bygge en fodboldklub helt fra bunden til nu at være et storhold i Asien og at arbejde med dygtige managere som Sven Göran Eriksson og Andre Villas-Boas og spillere som Asamoah Gyan, Hulk og Oscar. Det har været ekstremt fascinerende og en livslæring for en ung træner som mig. At vi så også ender med at vinde mesterskabet for første gang i klubbens historie i 2018 er på prikken over i’et.

 

 

Hurtigt hyret hurtigt fyret

 

Mads arbejder ikke med decideret karriereplan, men i stedet arbejder han med en karriereretning.

 

Jeg arbejder med noget jeg kalder direction, som er mål jeg skriver ned og tjekker op på, for at se om jeg bevæger mig i den rigtige retning i forhold til de visioner, jeg har sat mig. I fodboldbranchen er det meget “hurtigt hyret, hurtigt fyret”, så nogle gange kan det være svært at lægge for mange langsigtede planer.

 

Mads pointerer også at det er vigtigt at man tænker over at opbygge sit netværk før man skal bruge det, da det tager tid at skabe og få de rigtige folk ind i det.

 

Jeg ved, jeg har en drøm om at arbejde i USA på et tidspunkt og så bliver jeg nødt til at tænke over allerede nu, hvordan jeg skaber det rigtige netværk til at komme derover. Jeg har en rimelig systematisk tilgang til det og har faktisk et excel ark hvor jeg skriver ned de folk jeg kender i forskellige verdensdele. Det skal selvfølgelig også være mennesker jeg kan lide og hvor jeg også tror jeg kan hjælpe dem med at opnå deres mål. Ellers giver det ingen mening for mig at netværke.

 

 

Når talent forpligter

 

Mads valgte i 2017 at skrive “Når Talent Forpligter” sammen med Helle Hein for at skrive om motivation for topatleter. I bogen definerer de fire arketyper og beskriver hvad der motiverer den type af atlet og hvordan man får mest muligt ud af deres talent. De fire arketyper er Primadonnaen, Pragmatikeren, Ekstroverten og Introverten, hvor Primadonnaen er den der som regel har det største potentiale.

 

Det er meget vigtigt at være klar over hvilken type man er, da det ikke vil ændre sig gennem livet. Det kan give dig nogle redskaber til at forstå hvorfor du gør som du gør. Det er også meget relevant i forhold til at forstå andres motivation og hvad det er som der driver dem. På den måde kan du bedre forstå og behandle for eksempel medarbejdere så du får det meste ud af dem.

 

Mads Davidsen Guangzhou R&F

 

Hvorfor er nogle individer mere succesfulde end andre?

 

Som udgangspunkt siger Mads at success i en given disciplin ofte er kontrolleret af arv og miljø, men derudover er det meget vigtigt at finde ud af, hvad det er som motiverer en. Hvis du ikke er motiveret vil du brænde ud over tid og ende med at give op. Så på den lange bane er motivation altafgørende.

 

Start med at finde ud af hvad din motivation er. Hvad er det driver dig. Derudover er det vigtigt at du arbejder med dit talent aktivt og hele tiden forsøger at blive bedre. Nysgerrighed overfor læring et et enorm vigtigt komponent også. Mentorer er også et godt redskab til at have nogen til at vurdere dig udefra, så det er ikke kun er dine egne observationer du handler ud fra, det har jeg selv brugt aktivt i mange år.

 

“Hvor svært kan det være”

 

Med sin nye bog “Hvor svært kan det være” sætter Mads Davidsen sammen med tidligere FCK direktør Dan Hammer fokus på den uhensigtsmæssige måde mange professionelle fodboldklubber er drevet på.

 

Problemet med den måde klubber bliver drevet på idag og det vi prøver at belyse er at virksomheder og ejere tænker meget kortsigtet. I gennemsnit er en træner ansat i 16 måneder, men det tager 3-5 år at komme i mål med en strategi. Vi argumenterer for at det er vigtigt at klubben laver en strategi som ikke ændrer sig hver gang der kommer en ny træner ind. På den måde opnår man kontinuitet og resultater på den lange bane, tror vi.

 

Mads mener sagtens man kan drage paralleller mellem fodboldindustrien og erhvervsverdenen.

 

Tænk sig hvis Carlsberg fyrede deres CEO grundet manglende øl-salg, og så ansatte en ny CEO som ville sælge saftevand i stedet for. Det ville ikke give nogen mening og ville højst sandsynligt føre til dårlige resultater og så en ny fyring. Det er lidt sådan mange fodboldklubber er drevet i dag.

 

Du kan købe Når Talent Forpligter her og forudbestille Hvor svært kan det være her.

 

Mads Davidsen rapid fire questions