Introduktion til Sarah Ophelia Møss

Sarah har på mange måder haft en utraditionel karriere. Hun flyttede hjemmefra som 16 årig, er uddannet sociolog og startede sin investeringskarriere med at investere 700.000 af sine egne hårdt optjente penge. I dag hjælper Sarah andre danskere med at investere gennem Ophelia Invest og forlaget Penge.

 

I november 2019 blev hun valgt af Berlingske som en af de 100 mest indflydelsesrige kvinder i Danmark. Vi tog en snak med Sarah for høre mere om hendes karriere og råd til hvordan man kommer igang med at investere eller lave sin egen startup.

 

Den 30. juni kl 18-21 holder Sarah det første live foredrag omkring investering siden COVID-19 og du kan tilmelde dig her.

 

Sarah Ophelia Møss karriere

 

Flyttede hjemmefra som 16 årig

 

Sarah var 16 år da hun afsluttede folkeskolen og flyttede hjemmefra. En tid i hendes liv der har været med til at forme hende.

 

– Siden jeg har været relativt ung har jeg lært at stå på egne ben og blev selvstændig i en meget ung alder. Jeg flyttede hjemmefra efter folkeskolen og det har helt sikker været med til at forme mig. Jeg har også altid haft et arbejde, så jeg kunne forsørge mig selv. I starten var det især inden for restaurations og servicebranchen, hvor jeg passede godt ind grundet mit engagement og høje energiniveau. 

 

Drømte om at bygge broer og atomkraftværker 

 

Selvom hun var glad for hendes stillinger i servicebranchen, kunne hun godt mærke, at hun manglede noget viden når det kom til andre aspekter. 

 

– Der var nogle samtaler med venner og kollegaer, hvor jeg godt kunne mærke, at jeg manglede noget viden i forhold til historie, samfund og politik. Jeg manglede den basisviden som mange i mit netværk havde fået igennem gymnasiet og universitetet.  Jeg valgte derfor at tage en HF og læste derefter Socialvidenskab på Roskilde Universitet efterfulgt af en kandidat i Sociologi ved Aalborg Universitet. 

 

– Jeg havde egentlig først tænkt mig at søge ind på DTU som byggeleder, da jeg altid godt har kunne lide at skabe ting. Jeg drømte for eksempel om at bygge store bygninger og konstruktioner som broer og atomkraftværker. Desværre kan jeg ikke rumme matematik på A niveau så det blev til Sociologi i stedet. 

 

– Generelt er jeg ret god til have en vision omkring hvordan slutproduktet skal se ud og hvordan det skal sættes sammen. Jeg kan også godt finde ud af at drifte ting, men jeg er bedre til at finde ud af hvordan brikkerne skal samles. 

 

Sarah Ophelia Møss

 

Ophelia Invest

 

Sarah er i dag CEO og Founder for virksomheden Ophelia Invest. Ophelia Invest tilbyder alt fra foredrag, uddannelser og events til artikler, blogs, videoer, podcast alt sammen om privatøkonomi, opsparing og investering. Udover hende selv er der 10 ansatte som er med at til at holde virksomheden kørende. 

 

Hvordan fik du ideen til Ophelia Invest

 

– Det hele startede faktisk med, at jeg solgte min lejlighed og havde nogle frie midler på min konto. Jeg besluttede mig for at dykke ned i investeringsverdenen og brugte 4 måneder på research. Jeg investerede omkring 700.000 danske kroner til at starte med

 

– Samtidigt med at jeg selv blev bedre til at investere, drev jeg et online community på Facebook. Det viste sig hurtigt, at der var mange andre der havde manglet et community hvor man kunne snakke med andre om det at investere.  Derefter begyndte jeg at lave foredrag omkring det at investere og rejste rundt i landet for at holde dem.  I dag har jeg også et bogforlag (Forlaget Penge) hvor jeg udgiver egne og andres bøger om investering, opsparing og privatøkonomi. 

 

Nasdaq og Dansk Erhverv Sarah Ophelia Møss

Her er Sarah på scenen til Nasdaq og Dansk Erhvervs børsdag sammen med direktørerne fra Nordnet og Saxo, CEOs fra nogle børsnoterede selskaber og chefstrateger. 

 

Hvad er jeres mission?

 

– Vi vil gerne bidrage til at investering er for alle og ikke kun rige eller veluddannede mennesker. Det er ikke med et specifikt fokus på kvinder, vi har masser af mænd som også gerne vil lære mere om det at investere. Generelt vil vi bare sørge for, at alle som vil investere har muligheden og redskaberne til at gøre det.

 

 

Hvad har været det sværeste ved at starte det op?

 

– Jeg er lidt en dieselmotor og der skal virkelig meget til før jeg synes noget er træls. Det er klart, at hvis du vælger startup vejen skal du også være klar på, at der kommer til at være en masse bump på vejen. 

 

– Der var en episode meget tidligt i virksomhedens historie, hvor jeg og en tidligere partner var uenige om særligt tempoet for virksomheden og desværre blev nødt til at ende det på en rigtig trist facon. Mit råd i forhold til det er at bruge tid på at finde en partner der dur for dig og sørge for, at I har alt det kontraktuelle på plads før I begynder. Det ville jeg gerne have været foruden, men det gjorde mig klogere i forhold til de næste partnerskaber og ellers synes jeg det har været en spændende rejse. 

 

Politiken Sarah Ophelia Møss

Billedet er fra Politikens store foredragssal ‘Pressen’ hvor Sarah holdt to udsolgte foredrag i træk for 320 mennesker ad gangen.

 

Hvilke råd har du til andre der vil igang med en startup?

 

– Der er rigtigt mange der tror de gerne vil være iværksættere, men når det kommer til stykket ikke vil alligevel. Det er sindssygt hårdt at være iværksætter og jeg bruger stort set hele mit liv på det. For mig er det ikke noget problem fordi det ikke føles som arbejde og er det jeg elsker, men man skal være klar over hvor meget tid det kommer til at tage. Lige nu er der meget “hype” omkring det at være iværksætter, men man skal forstå at det er sindssygt hårdt og ikke er for alle. 

 

– Derudover skal man heller ikke gøre det for pengenes skyld. I de første mange år er det ikke sikkert at man kan udbetale løn til sig selv og det er meget realistisk at det tager 3-5 år før de små skud man har plantet er klar til at blive høstet. 

 

Hvad er dine Fremtidsplaner?

 

– Det er lidt svært at svare på for mig, men jeg har en masse ideer jeg arbejder på. De sidste 1,5 år er der sket så mange ting, som jeg ikke kunne have forudsagt, at det er svært at vurdere. Uanset hvad er jeg sikker på at det bliver spændende og i et højt tempo.

 

Leave your thoughts